Anasayfa Medya Haberler Catering Sektöründe Menü Planlama Yöntemleri
Catering Sektöründe Menü Planlama Yöntemleri

Catering Sektöründe Menü Planlama Yöntemleri

Catering hizmetinin en önemli noktalarından bir tanesi menü planlamasıdır. Catering şirketleri için başarı ya da başarısızlığın nedeni menü planlaması olabilir. Pek çok catering firması doğru menü planlaması yapamadığı için hem para hem de daha önemlisi müşterilerinin güven ve beğenisini kaybediyor. Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay bölgelerinde catering, toplu yemek, hazır yemek ve taşımalı yemek sektörünün lider ismi Besler Catering’ten menü planlamasının incelikleri bu yazımızda sizleri bekliyor.

Menü planlamasında kalite, lezzet ve uygun fiyatın en doğru kombinasyonunu yapabilmek gerekir. Bunun için evrensel menü planlama metotlarından faydalanılır.

Menü Planlama Yöntemleri

Catering firmaları için menü planlamasında dünyada da sıklıkla kullanılan 3 temel yöntem mevcuttur. Standart Menü, Kategorize Edilmiş Menü ve Seçimli Menü diye adlandırdığımız bu yöntemlerden, müşteri kendi ihtiyaç ve imkânlarına en uygun olanı seçebilirler. Bu üç farklı yöntemin de kendisine özgü artıları ve eksileri olabilir. Gelin her birini tek tek inceleyelim.

1- Standart Menü

Standart menü ülkemizdeki catering şirketlerinin de bu hizmeti talep eden müşteri firmaların da en sık tercih ettiği menü planlama yöntemidir. Belirlenen menü her müşteri için standart fiyatta aynı biçimde sunulur.

Standart Menünün Avantajları Nelerdir?

  • Standart menüler catering firması için hem operasyon hem de planlama aşamasında büyük kolaylık sağlamaktadır. Aynı yemek üretim merkezinde farklı yemekler hazırlamaktansa standart bir menünün hazırlanması çok daha kolay bir operasyondur.
  • Müşteri firmanın da maliyetlerini düşüren standart menü planlaması çok daha uygun fiyata kaliteli hizmet almalarını kolaylaştıracaktır.
  • Her müşteri için farklı menüler hazırlanmadığı için sevkiyat ve sunum operasyonu da çok daha kolay, hızlı ve ekonomik hale gelecektir.

Standart Menünün Dezavantajları

  • Tekil olarak müşterilerin menü üzerinde çok söz sahibi olmaması ve farklı tercihleri olanların isteklerine tam cevap veremeyip genelin beğenisini gözetmesi…
  • Standart menü planlaması tekil müşteri odaklı değildir. Daha çok müşteri şirket ve catering şirketi için kolaylık sağlar.
  • Vegan beslenen, glüten alerjisi bulunan ya da özel beslenme programları takip eden insanların yoğun çalıştığı işletmelerde yeterince ideal bir planlama değildir.

Çoktan Seçmeli Menü

Seçmeli menü bir catering firması için müşterilerine daha kapsamlı bir hizmet sunma şansı sağlar. Müşterilerine farklı ana yemek, yardımcı yemek, dördüncü yemek ve salata hizmeti sunulan bu menü planlamasında catering firması aylık olarak seçmeli menüler hazırlar. Müşteri şirket bu menü içerisinden iki ya da daha fazla seçenekten bir tanesini seçebilirler.

Seçmeli Menü Planlamasının Avantajları

  • Menü seçme şansı müşterilerin aldıkları catering hizmetinden duyduğu mutluluğu ve memnuniyetini arttırır.
  • Farklı taleplerdeki müşterilere aynı anda hizmet verilebilmesini sağlar.
  • Aynı mutfaktan aynı anda farklı menüler hazırlamak bir catering şirketinin operasyonel tecrübe ve kabiliyetini arttıracaktır.
  • Her sektörün çalışma temposu, çalışanların alması gereken kalori miktarı farklıdır. Bu menü planlaması farklı beklentileri olan müşterilere aynı anda hizmet edebilme şansı doğurur.

Seçmeli Menünün Dezavantajları Nelerdir?

  • Seçmeli menü hizmeti sunmak catering firmasının operasyon gider ve maliyetlerini arttıracak ve dolayısıyla bu fiyatlara da yansıyacaktır.
  • Bütün bu zorlu süreci yönetecek personelin de tecrübeli ve kalifiye olması gerekecektir. Personel bütçesinin arttırılması gerekir.
  • Malzeme harcamaları, stok maliyetleri ve satın alınan malzemelerdeki fire ve zaiyat miktarı artacaktır.

Kategorize Edilmiş Menü Planlaması

Catering sektörünün menü planlama ve tasarım metotlarından biri de kategorize edilmiş menülerdir. Gerek ülkemizde gerekse dünyada diğer iki yönteme göre daha az tercih edilen bu yöntemde üretilen yemekler farklı gramajlarda ve versiyonlarda 2, 3, 4 hatta 5 çeşit kategoriye ayrılarak fiyatlandırılır. Kategorize edilmiş menüde yemekler aynı olsa da gramajlar farklıdır.

Kategorize Edilmiş Menü Planlamasının Avantajları

  • Müşterilerin farklı fiyat taleplerine cevap verme imkânı doğar.
  • Seçmeli menü ile kıyaslandığında hem yemeğin üretim maliyeti hem de operasyon giderleri daha düşüktür.
  • Yemeklerin kalori ölçümlerini hesaplamak daha kolaydır.

Kategorize Edilmiş Menü Planlamasının Dezavantajları

  • Müşteri sayısının artması, kategori sayısının da artmasına neden olacağı için sunum zorlaşıyor ve operasyon maliyeti artıyor.
  • Üretilen yemeklerin kategorilere göre tasnif edilmesi ve sevk edilmesi zorlaşacağı için hata payında ve maliyetlerde artış yaşanacaktır.

Size ve çalışanlarınıza en uygun menü planlamasını seçip Besler Catering’in evrensel kalite standartlarındaki toplu yemek hizmetinin tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz. Teklif almak için buraya tıklayabilirsiniz.