Anasayfa Medya Haberler Sahurda Sofralar Nasıl Olmalı?
Sahurda Sofralar Nasıl Olmalı? Diyetisyenler ve Beslenme Uzmanları Neler Söylüyor?

Sahurda Sofralar Nasıl Olmalı? Diyetisyenler ve Beslenme Uzmanları Neler Söylüyor?

Besler Catering uzun yıllardır düğünden cenazeye, iş yerinden özel organizasyonlara kadar her anınızda toplu yemek ihtiyaçlarınızı, en yüksek kalitede ve mümkün olan en uygun fiyatlarla sağlıyor. Artık bütün müşterileriyle büyük bir lezzet ailesine dönüşen Besler Catering 11 ayın sultanı, mübarek Ramazan ayının tüm dünya için hayırlara vesile olmasını diliyor.

Bunun yanında Ramazan ayında nasıl beslenmesi gerektiği de yıllardır konuşulan bir konu. Özellikle sahur sofralarının nasıl olması gerektiğine dair çok çeşitli fikirler var. Beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin bu konuda fikir birliğine vardığı noktaları şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Riskli Gruplar Dikkat

Oruç tutmak sağlıklı bir eylem olmasının yanı sıra İslam dini açısından da farz kılınmış bir ibadet. Ancak risk grubunda bulunan insanların mutlaka ve mutlaka hekimlerinden onay alarak bu ibadeti gerçekleştirmesi gerekmekte… Özellikle kalp – damar hastaları, ilaç kullanması gereken yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları, hamilelik sürecinde olan kadınlar, kanser tedavisi görmekte olan hastalar, diyaliz hastaları, böbrek yetmezliği sorunu yaşayanlar, çocuk ve yaşlılar risk grubundadır.

Uzun bir süreyi aç ve daha da önemlisi susuz olarak geçirecek olan herkesin gündelik yaşamında sorun yaşamaması veya sağlığını riske atmaması için, Ramazan ayının olmazsa olmazı: Sahur öğününü ihmal etmemesi gerekir.

Sahurda Tüketilecek Gıdalar Nasıl Olmalı

  • Yeniden uykuya dalmanızı zorlaştıracak ağır besinlerden uzak durmak gerekir. Zira tıpkı gıda gibi uyku da günlük hayatımızı sağlıklı geçirebilmek için bedenimizin mutlak ihtiyaçlarından biridir.
  • Seçtiğimiz besinlerin gün boyu acıkmamızı önleyecek, tokluk hissi veren gıdalardan oluşması gerekir.
  • Aşırı tuzlu besinlerden kaçınılması da önemli bir noktadır. Hem tansiyon problemleri hem de vücuttaki su ihtiyacını arttıracak olması gözden kaçırılmamalı.
  • Sahur esnasında yeterli miktarda sıvı tüketilmeli.
  • Hem protein, hem karbonhidrat hem de yağ içeren besinlerden oluşmalı.
  • Vücuttaki vitamin ve mineral alımını destekleli.

Sahurda Ramazan Pidesi?

Diyetisyenler Ramazan ayının klasiklerinden biri olan Ramazan pidesini Sahur’dan ziyade İftar’da tüketmeyi öneriyorlar. Buna karşın Sahur öğününde tam buğday ve tam çavdar ekmeği öneren beslenme uzmanları, tam tahıllı unlardan üretilen ekmeklerin uzun süre tokluk hissi verdiğinin altını çiziyorlar.

Sahuru Atlamayın

Hayatın gündelik akışında olduğu gibi azar azar ve sık sık beslenme durumunu Ramazan ayında da sürdürmek gerektiğini vurgulayan diyetisyenler, gün boyu alamadığımız besinleri bir şekilde karşılamanın gerekli olduğunun altını çiziyor. Mutlaka Sahur’a kalkılmalı, ve Sahur esnasında yeterince sıvı alınmalı. Aşırı yağ ve tuz içeren yiyeceklerden kaçınılması gerekirken sadece su içmekle yetinmenin veya yemek yer yemez uyumanın zararlı olduğu da unutulmamalı.

Bu sebeplerden ötürü Sahur öğününde protein bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor. Çorba, az yağlı sebze yemekleri, zeytinyağlı yemekler ya da hafif gıdalardan hazırlanmış bir kahvaltı menüsü seçmek doğru ve sağlıklı bir seçim olacaktır.

Örnek Sahur Menüleri

Birinci Menü

1 bardak süt. 2 dilim çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği ile 1 dilim az yağlı, az tuzlu peynir, 1 adet haşlanmış yumurta, Domates, salatalık, maydanoz, 2-3 adet ceviz ve 1 porsiyon meyve, 2 -3 bardak su…

İkinci Menü

1 kase sebze çorbasının yanında, 1 dilim ekmek ile 1 küçük tabak kıymalı makarna, 1 kase yoğurt, domates veya salatalık, 1 adet meyve, 2-3 bardak su…

Üçüncü Menü

1 bardak ayran, 1 dilim peynirli börek, sebzeli menemen, 1 dilim ekmek, domates-salatalık, 1 meyve, 2 -3 bardak su…