Anasayfa Medya Haberler 5 Soğuk Yaz Çorbası Tarifi ve Yararları
Sıcak Yaz Günlerinde İlaç Gibi Gelecek 5 Soğuk Yaz Çorbası Tarifi ve Yararları

Sıcak Yaz Günlerinde İlaç Gibi Gelecek 5 Soğuk Yaz Çorbası Tarifi ve Yararları

Salgın sürecinde vücut bağışıklığını güçlü tutabilmek için önemli bir rolü olan çorbalar, sıcak yaz günlerinde çok tercih edilmeyebiliyor. Fakat soğuk tüketildiği için hem serinleten hem de zengin besin değerleriyle bağışıklığımızı güçlendiren çorbalar da var. Besler Catering’in beslenme ve diyet uzmanları soğuk yaz çorbalarının faydalarını anlattı ve 5 leziz soğuk yaz çorbasının tarifini sizlerle paylaştı.

Sadece Covid 19’a karşı değil bütün virüslere karşı vücut direncimizi arttıran yaz sebzelerinden hazırlayacağınız çorbalar, vitamin, mineral ve lif içermesinden dolayı son derece faydalıdır. Hem düşük kalorili olması hem tokluk hissi sağlaması nedeniyle bir öğünde en az 8 çorba kaşığı tüketilmesi gerekir. İşte Besler Catering’ten beş lezzetli yaz çorbası tarifi:

Erişteli Mercimekli Yoğurt Çorbası

Yararları:

Bu çorba içerisinde A,C,K vitaminleri, demir ve protein bakımından zengindir ve tokluk hissi vermesi ve kilo vermeye yardımcı olması açısından caziptir.

Gerekli Malzemeler:

  • 2 su bardağı kadar yoğurt
  • 2 yemek kaşığı kadar yeşil mercimek
  • 1 adet yumurta
  • ½ su bardağı kadar tam buğday erişte
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu
  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • 3.5 bardak su
  • 2 çay kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Öncelikle mercimekler haşlanır. Ardından tencereye yoğurt, yumurta, un, tuz ve su alınıp sonrasında çırpılır. Orta ateşte bir süre çırpılmaya devam eder. Kaynamaya başlamadan hemen önce erişteler ilave edilip karıştırmaya devam edilir. Kaynamaya başladıktan sonra haşlanıp süzülmüş yeşil mercimek ilave edilip kısık ateşte 5 dakika daha pişirilir. Ayrıca bir tavada zeytinyağı ve nane pişirilir ve çorbaya eklenip 2-3 dakika daha pişirilir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılan çorba sonrasında 1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilir.

Fesleğenli Kabak Çorbası

Yararları:

Hem düşük kaloriye sahip olması hem de A vitamini, lutein, zeoksantin, beta-karoten gibi antioksidan etkiye sahip karotenoidler açısından zengin olması açısından kabak, bağışıklığı destekler. Bunun yanı sıra kabak, detoks etkisi yüksek olan sebzelerdendir. Vücuttaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlara sahip fesleğen ve kabak ile birlikte soğuk çorba olarak tüketildiği taktirde bağışıklık sistemini olumlu yönde destekler.

Gerekli Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 6 dal taze (yeşil) soğan
  • 1 yemek kaşığı kadar kekik
  • Yarım kilo kabak
  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • 1 çay kaşığı miktarınca karabiber
  • 1 yemek kaşığı kadar limon suyu
  • 1 su bardağı dolusu yoğurt
  • 1 su bardağı taze fesleğen
  • 2 bardak soğuk su

Hazırlanışı:

Taze soğanlar zeytinyağı içerisinde pişirilir. Kahverengileşmeye başlayınca üzerine taze kekik eklenir. Kokusu çıkana kadar beklenir. Kabak, tuz, karabiber ekledikten sonra kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. 2 bardak su eklendikten sonra 20 dakika kadar kaynatılır. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Sonra buzdolabında soğumaya bırakılır. Bu esmada yoğurt, fesleğen ve limon suyu püre haline getirilir. Karışım çorbanın içine eklenir. Zeytinyağı ve fesleğen eşliğinde soğuk biçimde servis edilir.

Ayran Aşı Çorbası

Yararları:

Yüksek miktarda antioksidan seviyesine sahip nane ve dereotu içeren soğuk ayran aşı çorbası düşük kalorili olmasının haricinde A vitamini, folat ve C vitamini yönünden zengin içeriğiyle detoks etkisi sağlar. Sindirim sistemine sağladığı olumlu etkilerle birlikte yaz aylarında sofralarınızda eksik olmaması gereken bir çorbadır.

Gerekli Malzemeler:

  • 1 su bardağı buğday
  • 4 bardak sıcak su
  • 1 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tutam dereotu
  • 1 bardak soğuk su

Hazırlanışı:

Bir gece öncesinden nohut ve buğday ıslanır. Öncesinden ıslatılan nohut ve buğday 4 bardak suda kaynatılır. Piştikten sonra ocaktan alınır ve süzülür. Buğday ve nohut, derin bir kabın içerisine alınır, üzerine yoğurt ve tuz ilave eklenir, hafifçe karıştırılır. Ardından bir bardak soğuk su yavaş yavaş ilave edilir. Dereotu, taze nane doğrandıktan sonra üzerine eklenir. 1 saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilebilir.

Gazpazho Çorbası

Yararları:

Domates, C vitamini, potasyum, K vitamini ve folat yönünden zengin içeriği ile birlikte kanser savaşçısı olarak bilinen domates likopen içeriğine sahiptir. Salatalık, yüksek antioksidan içeriğiyle birlikte yüksek oranda su içerir ve hidrasyonu destekleyerek kilo kaybına destek olur. Yüksek C vitamini içeriği ve lifli yapısı ile tokluk sağlayan dolmalık biber, bağışıklığın desteklenmesinde olumlu rol oynar ve kilo kaybını destekler. Bu zengin içerikli sebze ve meyveleri içeren soğuk gazpacho çorbasına sofralarınızda yer verin.

Gerekli Malzemeler:

  • 4 adet büyük boy domates
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet orta boy yeşil, dolmalık biber
  • 4 dilim tam buğday ekmek içi
  • 5 su bardağı kadar su
  • 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar organik üzüm sirkesi
  • ½ çay kaşığı kadar tuz
  • ½ çay kaşığı kadar karabiber…

Hazırlanışı:

Kabuklarını soyduğunuz domates, kuru soğan ve salatalıklar iri küpler halinde doğrayın. Sarımsağın kabuklarını soyun. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkarttığınız yeşil dolmalık biberleri doğrayın. Doğradığınız tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Ekmek içlerini de ekleyerek tüm malzemeyi püre haline getirin. Çorba malzemesini derin bir cam kâseye aktarın. Suyu ekledikten sonra çırpıcı yardımıyla karıştırın. Zeytinyağı, sirke, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırmaya devam edin. Koyu bir kıvam alan çorbanızı, buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.

Pancar Çorbası

Yararları:

Nitrat içeriği ile yüksek kan basıncını düşürücü etkiye sahip olan pancar, vücutta inflamasyonla savaşmanıza yardım eder. Yüksek C vitamini ve folat içeriğinin yanı sıra yüksek su içeriği ile hidrasyona destek olur. Ayrıca lif içeriği ile iştahı azaltarak kilo kaybına destek sağlayan pancarı soğuk pancar çorbası olarak mutlaka sofralarınızda yer vermek isteyeceğiniz bir lezzet.

Gerekli Malzemeler:

  • 2 adet büyük boy pancar
  • 1 yemek kaşığı organik üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı labne peyniri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı:

Pancarlar iyice yıkandıktan sonra kabuğuyla birlikte yumuşayana kadar haşlayın. Kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve mutfak robotuna aktarın. Sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edilerek püre haline getirin. Ayrı bir kapta süzme yoğurt ve labneyi iyice karıştırın. Pancar püresi ile karıştırın. Homojen bir görünüm elde ettikten sonra buzdolabında soğutun. Soğuk bir şekilde servis edin.