Anasayfa Medya Haberler Sonbaharda bağışıklığı güçlendirecek 10 öneri
Sonbaharda bağışıklığı güçlendirecek 10 öneri

Sonbaharda bağışıklığı güçlendirecek 10 öneri

Koronavirüs nedeniyle zor günler geçirdiğimiz bugünlerde hastalığa karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla bugünlerde ideal kilonuza kavuşmak için sağlıklı bir diyete başlamalısınız. Sağlıklı bir bünyeye kavuşmak için fazla kiloluysanız zayıflamalı, zayıfsanız ideal kilonuza kavuşana kadar sağlıklı beslenerek kilo almalısınız. Besler Catering olarak 10 maddede bağışıklığı güçlendirmenin yollarını sunuyoruz. İşte öneriler…

Yetersiz beslenme en çok 65 yaş üstü yetişkinlerde görülmekte. Yaşlı yetişkinlerin yüzde 85'inin en az bir kronik hastalığı bulunuyor.

Beslenirken ek desteğe ihtiyaç duyanlar takviye besinler almalı. Mesela; balık tüketmiyorsanız Omega 3 takviyesi alırsanız bağışıklığınıza destek olursunuz.

Kilo Verme Süreci, Sağlıklı Beslenme Olarak Görülmeli

Bireyin ideal kilosu; yaşı, cinsiyeti, boyu, hareket düzeyi, sağlık durumu, genetik yapı gibi birçok faktöre bağlıdır. Fazla kilolu yada fazla zayıfsanız bir an önce sağlıklı bir diyetle ideal kilonuza kavuşmalısınız.

Sağlıklı beslenme, kendinize yaptığınız en büyük iyiliktir. İdeal kilonuza ulaşmak için yapacağınız diyet; kısıtlama değil, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu makro ve mikro besinleri vermektir. Dolayısıyla bu süreç diyetten ziyade sağlıklı beslenmedir.

Günde 4-6 Öğün Beslenmek Önemli 

Solunum sıkıntısı çeken kişiler daha sık ve küçük öğünler yemeli. Küçük öğünler erken doygunluğu sağlayarak, diyaframı rahatlatarak daha kolay nefes almayı sağlar. Sık yemek yeme, glisemik kontrolü sürdürmeye çalışan şeker hastalarına da faydalıdır.

Bağışıklığı düşüren şeylerden biri de dengesiz kan şekeri düzeyleridir. Dolayısıyla sık sık ve az porsiyonlarda beslenmek kan şekeri dengeler.

Bol Bol Su İçin

Su, vücudunuzdaki toksinlerin atılması ve enfeksiyonlara karşı olan savaşta en etkili faktördür. Günlük kadınlarda kilo (kg) başına en az 30 ml, erkeklerde ise 35 ml su tüketmek gerekir.

Aşırı karbonhidrat tüketimi vücuttaki karbondioksiti arttırır. Ancak karbonhidratın yapı taşı glikozun tüketilmemesi ise bağışıklığı düşürür. Bu nedenle öğünlerde yeterli miktarda mineral ve lif içeriği yüksek tam buğday çeşitleri tercih edilmelidir.

Tam buğdaylı ekşi mayalı ekmek, çavdar gibi tam buğday ürünleri, içeriğindeki B vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Besin seçerken sağlıklı bakterilerinizin gelişmesini sağlayacak besinler de tercih edilmelidir. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik kaynaklar, sağlıklı bakterilerin gelişmesinde etkilidir ve tüketildiğinde bağışıklık sistemini destekler. Size uygun probiyotik takviyesini yaparsanız bağırsak sağlığınıza da kavuşursunuz.

C Vitamini Alımını Arttırın 

Vücudun bağışıklık sistemini artıran en önemli besinlerden biri C vitaminidir. Turunçgiller, kuşburnu, biber, maydanoz, marul, kivide bol miktarda C Vitamini bulunur. C vitamini vücutta üretilmediği için düzenli olarak bu besinler tüketilerek dışarıdan alınmalıdır.

Ancak C vitamini tüketilirken de fazlasından kaçınmak gerekir. Çünkü 2000 miligramdan fazla alınması böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. C vitamini alımı için ana ve ara öğünlerde mutlaka meyve ve sebze tüketilmelidir.

D Vitaminini Önemseyin 

D vitamini, doğrudan güneş ışığının yanı sıra süt ve süt ürünleri ile sardalya ve uskumru gibi bazı balık çeşitlerinden alınabilen ve yağda çözünen bir vitamindir. Yapılan araştırmalarda; D vitamininin bağışıklık sistemini iyileştirdiği gözlenmiştir.

Çinkoyu İhmal Etmeyin 

Bağışıklık sistemini destekleyen en önemli şeylerden biri de çinkodur. Vücuda çinko takviyesi yapmak zordur çünkü ek dozlar vücuttaki bakırın biyoyararlanımını azaltma riski vardır. Bunun yanında yüksek derecede demir takviyesi, çinko emilimini de etkileyebilir.

Bağışıklığı Artıran Gıdalar

C vitamini en çok olan 10 gıda; kırmızıbiber, greyfurt, portakal, lahana, kivi, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, çilek, maydanozdur.

D vitamini içeriği en zengin gıdalar ise; ton balığı, süt, yoğurt, portakal suyu (evde sıkılmış), yumurta, sardalya, uskumru, tam tahıllı gevrekler.

En iyi çinko kaynakları; istiridye, tavuk, kuru fasulye, yoğurt, kabak çekirdeği.

E vitamini en zengin gıdalar; buğday tohumu, badem, ay çekirdeği, ayçiçek yağı, fındık, yer fıstığı, fıstık ezmesi, mısır yağı, ıspanak.

A vitamini zengini gıdalar; tatlı patates, havuç, ıspanak, kırmızı biber, yumurta, mango, börülce.

Bağışıklığı güçlendiren diğer gıdalar; muz, esmer pirinç, elma, nane, zencefil, kemik suyu, bal.

Besler Yemekçilik lezzetlerinden faydalanmak için bizi arayabilir, https://www.beslercatering.com.tr/iletisim adresinden bize ulaşabilir, nefis yemek tariflerine https://www.beslercatering.com.tr/yemek-tarifleri adresinden ulaşabilirsiniz.